ponedjeljak, 10. juni 2019.

Jesu li zadani prioriteti Evropske komisije utopijski

Šta treba raditi nakon izvještaja Evropske komisije o uvjetima da BiH dobije kandidatski status i otvori pregovore, koji po mišljenju mnogih analitičara nikad nije bio nepovoljniji. Koliko smo daleko od Evropske unije kad je riječ o funkcionalnoj državi i tržišnoj ekonomiji, jer Bosna i Hercegovina je jedina zemlja s ovih prostora koja još nije dobila zeleno svjetlo za kandidatski status. Put je dug na mapi koju smo jučer dobili. O rokovima niko više ne želi govoriti.

videoprilog Merime Beširović (Dnevnik 2)

Napredovali ste, ali... Nakon ovog “ali” slijedi mnogo reformskih koraka koje BiH mora napraviti. Nakon iskustva s Mehanizmom koordinacije, koji nikada nije zaživio u BiH kao funkcionalan, EU dala stari novi pravac. U skladu s pravnim stečevinama Evropske unije, kao kriteriji ponovo je nametnuta ingerencija države u integracijskom procesu. U Evropi ne možete vidjeti da niži nivoi vlasti blokiraju bilo kakve procese koji su u temeljima države.

- Partner Evropskoj uniji je država Bosna i Hercegovina, a prema EU izlazite kao država s jednim glasom. Jesmo kompleksna država, ali nismo jedina kao takva jer to se u mišljenju i konstatuje i kaže se da ta kompleksnost nije problem u kontekstu budućih integracija. Ali problem jeste u procesu donošenja odluka, koje moraju da se donose jednoglasno, brzo i kvalitetno - objašnjava Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

A državni nivo naše zemlje je paralizovan. Struka tvrdi da smo ovaj proces blokirali još 2006. kada je oboren aprliski paket.

- To je upravo bila evropska kaluzula, mogućnost da se većinskim glasanjem bez entiteskog galasanja odlučuje o eurounijskim pitanjima vezanim BiH. Koliko je sada realan taj scenariji, nemam dovoljno optimizma - kaže Nedžma Džananović-Miraščija, profesorica na fakultetu političkih nauka UNSA.

Bh. lideri nikada dalji od jedinstvenih stavova i saglasnosti o elementarnim ciljevima. Preduslov za sve - formiranje vlasti. A vlast blokirana zbog generalnih sukoba i uslovljavanja pet aktera u procesu formiranja vlasti, koji su se, podsjećamo, opredijelili za put u Evropsku uniju. Ključno pitanje je šta nakon formiranja vlasti? Ovoj zemlji treba funkcionalna ekonomija i politički sistem.

- Zakonodavna i izvršna vlast moraju raditi da bi ova ocjena bila pozitivna. Brzina je "jučer". Ako postoji pet brzina ovo je sedamnaesta brzina - navodi Dilberović.

- Ako ima dobre volje, moguće je urediti državu da funkciora i da liči na državu koja se može učlaniti u EU. Pitanje je da li postoji ta politička volja - kaže Davor Vuletić, predsjednik skupštine VPI.

No, zeleno svjetlo na kraju tunela se ne nazire, a koliko će trajati put ka Evropskoj uniji još nije poznato. Struka nije optimistična. Ne umanjujući odgovornosti bh. lidera tvrde, ovo je neuspjeh i Evropske unije, s obzirom na to da je u ovom mišljenju nedostajala jasna preoporuka Vijeću o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine.

Preuzeto sa: federalna.ba