utorak, 8. oktobar 2019.

Prijavite se na “Student Training and Empowerment Program (STEP)”


Aplikacije su otvorene do 1. novembra 2019 godine.

“American Councils for International Education” u BiH vas poziva da se prijavite na STEP program ukoliko ste student fakulteta i vaše trenutno boravište je Banja Luka ili Sarajevo. STEP, odnosno “Student Training and Empowerment Program (STEP)” financiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BIH, je besplatan program čiji je cilj obuka bosanskohercegovačkih studenata i sticanje radnog iskustva.

STEP nudi priliku da se upoznate s tržištem rada u Bosni i Hercegovini i dobijete priliku da steknete radno iskustvo i vještine koje će vam biti potrebne kako biste bili uspješni u svakom budućem traženju posla.

Samo je važno da je vaše trenutno boravište u Banjoj Luci ili Sarajevu, pošto će učesnici praksu obavljati u ova dva grada.

Kroz obuku i praksu (radno iskustvo) koju ćemo vam omogućiti, naučit ćete kako se prilagoditi zahtjevima tržišta rada i prepoznati svoje slabosti i snage.

Kroz STEP ćete imati priliku da naučite sljedeće vještine: – Pisanje CV-a i motivacionog pisma;
– Kako ispuniti aplikaciju za posao;
– Komunikacija, javni govor i držanje prezentacija;
– Osnovni maniri u modernom poslovnom svijetu;
– Kako briljirati na svakom intervju-u.

Odabrani učesnici će proći trodnevni trening, tokom kojeg će im biti obezbijeđen smještaj i hrana, te će im American Councils pomoći da pronađu kompaniju/nevladinu organizaciju u kojoj će steći radno iskustvo. Učesnici će također imati priliku da ispune Pasoše kompetencija uz stručno vođstvo savjetnika za Pasoš kompetencija, čime će sagledati svoja dosadašnja iskustva iz života i rada te uvidjeti kojim sve vještinama i znanjima raspolažu.

Nakon završetka prakse, učesnici su dužni održati “peer” treninge kako bi prenijeli iskustvo koje su stekli i tim pomogli drugim mladim ljudima. STEP program će pomoći učesnicima da održe ove treninge u vidu novčane podrške.

Uslovi koje morate ispuniti kako bi aplicirali na program: 

  • Imate između 20 i 28. godina;

  • Studirate društvene nauke;

  • Živite u Banjoj Luci ili Sarajevu;

  • Možete prisustvovati obaveznom treningu u Banja Luci od 27-29.11.2019.;

  • Možete odraditi praksu u februaru, martu i aprilu 2020. godine

Aplikacije su otvorene do 1. novembra 2019. i dostupne na: https://bit.ly/2Ovt2Zo. Više informacija također možete dobiti na: https://www.facebook.com/STEPBiH/ American Councils ce izabrati do 12 aplikacija iz oba grada, te će 19. novembra na Facebook stranici programa i AC-SEE web stranici, objaviti imena odabranih učesnika programa.

Za više informacija možete nam se obratiti putem maila: sarajevo@americancouncilssee.org ili pozivom na broj 033-838-262.