petak, 25. oktobar 2019.

„INFO dan o programima mobilnosti“ za sve mlade u Mostaru


Datum održavanja: 28. oktobar 2019. godine

PRONI Centar za omladinski razvoj kao Kontakt tačka za programe Erasmus+ Mladi i Europske snage solidarnosti za BiH u ponedjeljak, 28.10.2019. u sali Centra za kulturu Mostar organizuje „INFO dan o programima mobilnosti“ za sve mlade u Mostaru.

U periodu od 09:00 – 17:00h imat ćemo 3 prezentacije u trajanju po 2h uključujući vrijeme i za diskusiju. Svi mladi iz Mostara i okoline, od 15 do 30 su dobrodošli, kao i predstavnici institucija i nevladinih organizacija.

Europske snage solidarnosti okupljaju mlade ljude s ciljem izgradnje inkluzivnog društva, podržavaju ugrožene grupe ljudi i odgovaraju na društvene izazove. Inicijativa nudi inspirativno i ohrabrujuće iskustvo mladim ljudima koji žele pomoći, učiti i razvijati se.

Volonterski projekti pružaju mogućnosti za individualno i grupno volontiranje u inostranstvu na period od jedne godine za mlade (u dobi od 18 do 30 godina). Projekti bi trebali odgovoriti na važne potrebe društva, doprinijeti jačanju zajednica dok istovremeno omogućavaju volonterima sticanje korisnog iskustva, vještina i kompetencija za njihov lični, obrazovni, socijalni, građanski i profesionalni razvoj na način da unaprijede njihovu zapošljivost.

Erasmus+ je program u područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta za razdoblje 2014-2020. Područja obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta mogu znatno pridonijeti rješavanju glavnih društvenih izazova. To ulaganje u znanje, vještine i kompetencije značajno je za pojedince, ustanove, organizacije i društvo u cjelini jer će se njime pridonijeti rastu i osiguranju jednakosti, blagostanja i socijalnog uključivanja u Europi i izvan nje.

Na koji način su programi dostupni mladima iz BiH i kako u istim mogu učestvovati, samo su neka od pitanja kojima ćemo se baviti tokom Info dana.

Centar za kulturu se nalazi na adresi Rade Bitange 13, 88 000 Mostar, a sva pitanja možete proslijediti na email info@proni.ba .