ponedjeljak, 16. septembar 2019.

Dražen Šimleša/Koji resurs nas vodi do energetske tranzicije?


Petak 20. septembra 2019. u 18h.

Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena vas poziva na javno predavanje

Dražena Šimleše

Koji resurs nas vodi do energetske tranzicije?

U petak 20. septembra 2019. u 18h
u Asocijaciji arhitekata, Alipašina 2, Sarajevo

Moderna civilizacija ovisi o energiji i o potrošnji točno određenih resursa. Istovremeno smo kao nikad uplašeni intezitetom i širenjem klimatskih promjena te njihovim posljedicama. Možemo li umjesto sve većih sukoba oko resursa krenuti na put energetske tranzicije i koji je resurs presudan za taj iskorak?

Dražen Šimleša je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Radi kao viši asistent na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Glavna polja interesovanja su mu globalizacija, održivi razvoj, socijalna i solidarna ekonomija i permakultura. Objavio je šest knjiga i više znanstvenih radova, uključujući knjige Dobra ekonomija u 2016. i Ekološki otisak - Kako je razvoj zgazio održivost u 2010. godini. Predaje na Mirovnim studijima u Zagrebu, a držao je predavanja širom Hrvatske. Aktivan je u civilnom društvu, u različitim organizacijama. Volonterski radi u ZMAG-u (Zelena mreža aktivističkih grupa – www.zmag.hr) i predsjednik je Zadruge za dobru ekonomiju.

Javno predavanje se realizira u sklopu obrazovnog programa pod imenom Politike svakodnevnice, koji je posvećen kritičkom, feminističkom, teorijskom i praktičnom ispitivanju izazova savremenog društva i svakodnevnog života. Program čine četiri povezana modula: Grad i priroda; Rad i Odmor; Žene i društvo; Politika i Umjetnost koji će se realizirati u toku ove i naredne godine. Prvi modul će se održati u Sarajevu od 19.-22.09.2019.

Uz podršku Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine i Olof Palme International Centra i-platforme.

Za dodatna pitanja možete pisati na info@crvena.ba

Izvor: Facebook