Njemački jezik za medicinske/zdravstvene radnike

Proširite svoje znanje njemačkog jezika iz oblasti medicinske terminologije!
Resursni centar CPCD-a u saradnji sa Centrom EduKo organizuje specijalistički kurs njemačkog jezika za medicinske/zdravstvene radnike.

Datum: 06. 10. 2015

Vrijeme: 10:00

Cijena: 150 + PDV KM

Kurs će se odvijati tokom cijelog mjeseca oktobra 2015. godine u ukupnom trajanju od 24 školska časa, dva puta sedmično po 3 časa.
Termin: svakog utorka i četvrtka od 18:00 do 20:30 sati
Početak kursa: 06. oktobra 2015. godine.

O organizatorima:

Resursni centar CPCD-a:

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) formirao je Resursni centar (RC) 2006. godine, kao odgovor na potrebu postojanja jedinstvenog mjesta za pružanje različitih usluga kao što su edukacije i treninzi, konsultantske usluge i savjetovanje, umrežavanje, distribuiranje i razmjena informacija za organizacije civilnog društva (OCD), vladin i biznis sektor, ali i za šire građanstvo. RC predstavlja jedinstveni servis uspostavljen u cilju razvoja kapaciteta, sticanja znanja, razvoja i unapređivanja vještina, te razvoja profesionalizma i efektivnog djelovanja na svim nivoima vlasti.

Centar EduKo:

Centar EduKo djeluje kao instruktivni, ispitni i edukativni centar. Centar EduKo je prvenstveno nastao iz uzajamne potrebe učenika i njihovih roditelja, studenata, te s druge strane nastavnika za organiziranim instruktivnim časovima koji će se održavati u profesionalnom okruženju. Pored toga, Centar EduKo organizuje ciljane kurseve iz različitih oblasti, a ujedno je i licencirani ispitni centar Austrijske jezičke diplome (ÖSD) koji Vam pomaže da na najlakši i najbrži način dođete do svoje diplome.

Zašto ovaj kurs:

Građani Bosne i Hercegovine šansu za zaposlenje u narednim godinama mogu tražiti u Njemačkoj, kojoj nedostaje oko 150.000 radnika u raznim profesijama. Rješavanje tog problema Vlada u Berlinu vidi u dovođenju stručne radne snage iz inostranstva. Za sada iz Bosne i Hercegovine najčešće posao dobiva medicinsko osoblje ili tačnije njegovatelji. Zahvaljujući sporazumu između Savezne agencije za zapošljavanje iz Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH posao u Njemačkoj trenutno najlakše dobiva medicinsko osoblje koje mora imati srednju medicinsku školu, opšti ili pedijatrijski smjer, i mora imati odgovarajući staž. Do sada je 900 lica otišlo po tom osnovu. Njemačka dva puta godišnje objavljuje listu zanimanja koja nedostaju, a rješenje je primorana tražiti uvozom radne snage. Slična situacija je i u Austriji -  potrebe za medicinskim kadrom su u porastu.

Ono što je za konkurisanje za posao u ovim državama neophodno jeste određeni nivo znanja njemačkog jezika, ali i kvalitetno znanje specifične terminologije, kako bi mogli da se lako sporazumijevaju sa pacijentima ili korisnicima, u zavisnosti od ustanove u kojoj se budu zaposlili.

Mi Vam nudimo ovo drugo - potreban nivo konverzacije u radu sa pacijentima.

Ovaj kurs podržava evropski referentni okvir za jezike, ali ne može služiti kao validan dokaz o poznavanju jezika prilikom zaposlenja. Kurs je namijenjen Vašoj nadogradnji njemačkog jezika u radnom okruženju, kao dopuna već stečenog certifikata od ovlaštenih institucija za učenje stranih jezika. Pristup je interaktivan sa primjerima iz prakse i praktičnim vježbama.

Kurs je namijenjen:

• zdravstvenim radnicima sa završenom srednjom, višom ili visokom medicinskom školom (njegovatelji, medicinske sestre, medicinski tehničari, laboranti, doktori opće prakse, doktori specijalisti i sl.) ali i svima onima koji žele da prošire svoje stručno znanje njemačkog jezika.

Nakon kursa Vi ćete:

• steći razumijevanje o jezičkim zahtjevima i standardima u ovoj oblasti;
  • biti u mogućnosti komunicirati na njemačkom jeziku na radnom mjestu;
  • polagati test iz usvojenog znanja.

Radni materijal uključuje:

• Udžbenik: Erfolgreich in der Pflege + Audio CD;
  • Materijal za pisanje (rokovnik + olovka).

O predavačima:

Naši predavači su obučeni i kvalificirani nastavnici njemačkog jezika sa iskustvom. Pored poznavanja njemačkog jezika stručnjaci su i na metodičko-didaktičkom polju, pa će Vam svoje znanje nesebično prenijeti na stručan i najbolji način. Nude kvalitetne časove koji će Vas dovesti do Vašeg cilja, a to je poznavanje njemačkog jezika i terminologije u oblasti medicine.

Cijena kursa je 150,00 KM + PDV, u koju je uključeno: osvježenje tokom kursa i radni materijal.

Predračun se izdaje na osnovu prijave, a dostavlja se putem e-maila. Plaćanje se vrši uplatom na žiro račun, nakon izdavanja predračuna. Originalni račun biće dostavljen na kursu.

Uplatu kotizacije je potrebno izvršiti najkasnije do 30. septembra 2015. godine. Uplatu možete izvršiti na broj računa 1610000024031082 kod Raiffeisen banke, sa naznakom: Uplata kotizacije za specijalistički kurs iz njemačkog jezika.

Na 2 i više prijavljenih učesnika/ca iz iste institucije/organizacije, odobravamo popust od 10%.

Za članice Resursnog centra CPCD-a primjenjuju se uslovi plaćanja prema statusu članstva organizacije u RC-u.

Mjesto održavanja kursa:

Kurs će se održati u moderno opremljenoj multimedijalnoj sali Resursnog centra CPCD-a.

Adresa: Gradačačka bb, 71 000 Sarajevo.

Objekat se nalazi na Čengić Vili kod Malezijskog mosta.

Potvrda o pohađaju kursa:

Po završetku obuke, učesnici dobijaju potvrde o pohađanju kursa.

Prijava na kurs:

Molimo Vas popunite kratki prijavni obrazac koji preuzimate na linku. Prijavljenim kandidatima biće dostavljen detaljan program rada.

Kontakt podaci:

Tel: 033 644 810; 611 798; 611 834

E-mail: rc@cpcd.ba

Napomena:

Maksimalan broj učesnika/ca na kursu je 18. Poziv za kurs je otvoren do popunjavanja kapaciteta. Organizatori zadržavaju pravo izmjene termina održavanja kursa, kao i pravo otkazivanja istog.

DODATNE INFORMACIJE

Predznanje kandidata biće testirano prije početka kursa, te će na osnovu rezultata biti formirane grupe.

Po završetku obuke, učesnici dobijaju potvrde o pohađanju kursa.