PISANJE PRIJEDLOGA PROJEKATA – tips and tricks

U prosjeku samo između 10-30% prijedloga dobija sredstva. Razlozi su brojni, a rješenje je jednostavno. Unaprijediti znanje i vještine, te napisati projekat koji će se istaći u masi i koji će jednostavno „uvjeriti“ donatora da je vrijedan da se finansira.

Datum: 03. 03. 2015

Vrijeme: 10:00

Cijena: Besplatna edukacija KM

Dvodnevni trening organizovat će se 3. i 4. marta 2015. godine

Trening je namijenjen organizacijama civilnog društva (OCD) koje su osnovane radi ostvarivanja opštekorisne svrhe, a koje žele unaprijediti profesionalnost i efikasnost svog rada.

Resursni centar (RC) Centra za promociju civilnog društva (CPCD) organizuje dvodnevni trening na temu „Pisanje prijedloga projekata – tips and tricks“ namijenjen predstavnicima organizacija civilnog društva. Prijaviti se mogu nevlаdine orgаnizаcije, udruženjа grаđаnа i fondacije zvanično registrovane kod nadležnog organa, pri čemu će se prednost dati članskim organizacijama tj. onim organizacijama koje zastupaju interese svojih članova, kao što su npr. udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama, strukovna udruženja, lokalne omladinske inicijative, udruženja poljoprivrednika i sl.

Cilj treninga:

Priprema predstavnika OCD sektora za nadolazeće javne pozive za dodjelu sredstava lokalnih vlasti.

Kome je namijenjen trening:

Posebno se ohrabruju organizacije čije aplikacije su u javnim pozivima za dodjelu sredstava lokalnih vlasti bile neupješne.

Opis treninga:

Predstavnici OCD će dobiti najvažnije informacije o procesu izrade projektnog prijedloga i o „malim tajnama velikih majstora“. Kroz dugogodišnje iskustvo u radu sa OCD i dodjeli grantova ustanovljeno je u čemu aplikanti najčešće griješe na javnim pozivima. Učesnici će na praktičnom primjeru javnog poziva njihove lokalne zajednice i metodologiji za finansiranje projekata OCD po standardima EU koju sve više koriste lokalne zajednice za dodjelu finansijskih sredstava vježbati i na taj način steći primjenjiva znanja o tome kako napisati dobar projektni prijedlog. Ovaj dio predstavljat će ujedno i pripremu OCD za javne pozive za dodjelu sredstava lokalnih (ali i viših) vlasti.

Učesnici će steći razumijevanje o procesu izrade projektnog prijedloga, povećati znanje o definisanju različitih elemenata projektnog ciklusa, usavršiti izrade projektnog prijedloga i steći razumijevanje o zahtjevima i standardima donatora navedenih u pozivima za finansiranje projekata.

Metodologija rada:

Trening će biti interaktivan i praktično orijentisan, što će učesnicima/cama omogućiti praktičnu primjenu novostečenih znanja i unapređenje profesionalnog rada njihovih organizacija, a što će trajno unaprijediti održivost istih.

Omogućit će se aktivno učešće polaznika/ca, te korištenje njihovih postojećih znanja i vještina kao jednog od najvažnijih resursa za usavršavanje. Uz manji dio prezentacije/prenošenja novih teorijskih znanja svake od oblasti, sadržaj treninga će se realizovati uz primjenu osnovnih principa i tehnika učenja odraslih kako bi se zadovoljili različiti stilovi učenja. Metodologija treninga je dizajnirana tako da omogući aktivno učešće učesnika/ca.

Primjena interaktivnih metoda učenja će omogućiti da iskustvo, znanje i vještine učesnika/ca bude jedan od glavnih izvora učenja.

Trening je podržan materijalima i konkretnim obrascima koji se upotrebljavaju u javnim pozivima lokalnih vlasti, ali i međunarodnih organizacija.

Trajanje treninga i vremenski raspored:

Dvodnevni trening organizovat će se 3. i 4. marta 2015. godine u prostorijama Resursnog centra CPCD-a.

Treneri:

Izvođači/ce treninga su stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom profilirani u navedenim oblastima, te kvalifikovani i iskusni treneri/ice.

Certifikat:

Svi polaznici dobit će certifikat o završenom treningu.

Kako se prijaviti:

Prijavu za trening možete poslati popunjavanjem obrasca koji možete preuzeti OVDJE, i dostaviti ga najkasnije do 26.02.2015. godine. Prijave se dostavljaju na e-mail: prijava@cpcd.ba

Kompletan poziv za trening mozete pogledati OVDJE

Napomena: Trening je besplatan za odabrane kandidate. Učesnicima/ama su plaćeni troškovi izvođenja treninga, materijala, priručnika, radnih listova i osvježenja tokom trajanja treninga.

Za sva pitanja nam se možete obratiti putem e-maila: rc@cpcd.ba ili putem telefona: 033 644 810.

Resursni centar civilnog društva u BiH

Facebook: ResursniCentarBiH

O treningu