Od ideje do projekta: kako napisati kvalitetan projektni prijedlog?- Tuzla

Datum: 01. 10. 2015

Vrijeme: 12:33

Cijena: Besplatna edukacija KM

Edukacijom do sredstava svjetskih donatora: dvodnevna edukacija

Razlozi za apliciranje na brojne EU ali i svjetske fondove su brojni, a kako mnoga istraživanja pokazuju, spektar aplikanata je širok. Tako se na pozive za dostavljanje projektnih prijedloga javljaju od javnih preduzeća, državnih organa (ministarstva, općine, agencije itd.), preko nevladinog i biznis sektora, odgojno-obrazovnih institucija, pa sve do pojedinaca. Rješavanje aktualnih društvenih problema, unapređenje poslovanja, smanjenje nezaposlenosti, poboljšanje efikasnosti na tržištu rada, povećavanje dobiti, razvoj ljudskog kapitala, smanjene socijalne isključenosti marginalizovanih grupa, samo su neki od razloga za apliciranje, a sve u cilju namicanja finansijskih sredstava.

S tim u vezi, danas više nego ikad, traženi su pojedinici koji znaju napisati kvalitetan projektni prijedlog koji će se istaći u masi i koji će jednostavno „uvjeriti“ donatora da je vrijedan da se finansira. Uzimajući u obzir činjenicu da u prosjeku samo između 10 i 30% prijedloga dobija sredstva, jasno je da su neophodne profesionalne edukacije svih zainteresovanih, a u cilju pripreme kvalitetnog projektnog prijedloga a koji će naposljetku biti finansiran.

Odlučni da odgovore na ovu potrebu, predstavnici Resursnog centra CPCD-a već duži niž godina organizuje profesionalne edukacije u cilju osposobljavanja svih onih koji se u svom radu susreću ili će se susretati sa zadatkom da napišu kvalitetan projektni prijedlog na neki od međunarodnih fondova, fondova ambasada, stranih i domaćih fondacija, ali i brojnih EU fondova kao što su Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), Horizon 2020, Eureka 2020, Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), Creative Europe, UNESCO, UN itd., ali i domaćih fondova kod državnih organa vlasti kao što su ministartsva, općine itd.

Tako je početkom marta 2015. godine Resursni centar CPCD-a krenuo sa realizacijom niza edukacija širom BiH pod nazivom „RC on Tour: Putujuća projektna škola“ koja je imala za cilj da unaprijedi znanja i vještine svih zainteresovanih u domenu pisanja projekata. Edukacije su se održavle u Tuzli, Mostaru, Travniku i Banja Luci u vidu dvodnevnih treninga, na veliko zadovoljstvo mnogobrojnih učesnika. Tako su pojedini izjavili:

I. M. iz udruženja žena “Veliko srce” je od ranije imala određeno znanje o pisanju projekata, a izjavila je kako joj je održani trening pomogao da se prisjeti važnih stvari koje je zaboravila ali i da bolje shvati neke dijelove vezane za izradu projekata koji su joj bili nejasni.

Dodatno je navela: „Što se tiče same organizacije i predavača sve je bilo na jako visokom nivou i zaista mi je velika čast i zadovoljstvo što sam imala priliku da učestvujem u jednom ovakvom seminaru.”

L. Z. iz Udruženja građana „Multi“ Tuzla je prisutvovala treningu na temu pisanja projektnih prijedloga koji je, prema njenom mišljenju, bio i više nego koristan. Nakon što joj se sve što je bilo prezentirano na treningu „sleglo“ uvidjela je kako je sa treninga izašla sa mnogo više znanja nego što je bilo njeno očekivanje. „Veliko mi je zadovoljstvo bilo što sam mogla da prisustvujem tom treningu nakon kojeg svo znanje, stečeno upravo tu, mogu da praktično primjenim u svim oblastima u kojim djelujem“.

Predstavnica SOC-a je istakla kako je zahvaljujući edukaciji Resursnog centra o pisanju projekata napisala 4 projekta od kojih su dva finansijski podržana od donatora.

Obzirom na veliko interesovanje za ovom edukacijom, Resursni centar je odlučio da ponovo započne sa ciklusom treninga. Edukacije koje organizuje Resursni centar polaznicima omogućavaju aktivno učešće te praktičnu primjenu stečenih znanja koristeći različite tehnike učenja za odrasle. Tako je Resursni centar ponovo počeo sa svojom „turnejom“ po BiH, pri čemu će prvi u nizu takvih treninga se održati u Tuzli 01. i 02.10.2015. godine u prostorijama „UG Kuća plamena mira“ (Ulica Šetalište Slana banja bb 7) na temu: “Od ideje do projekta: kako napisati kvalitetan projektni prijedlog?”. Edukacija je namjenjena svima onima koji žele da usavrše svoje vještine pisanja projektnog prijedloga te uvjere potencijalne finansijere u svoju ideju. Edukaciju će voditi certificirani trener sa višegodišnjim iskustvom u realizaciji edukativnih treninga za odrasle u oblastima pisanja projektnih prijedloga, interpersonalnih vještina, institucionalnih mehanizama saradnje između vladinog i nevladinog sektora. Tokom edukacije učesnici će unaprijediti razumijevanje procesa izrade projektnog prijedloga, uvećati znanje o definisanju različitih elemenata projektnog ciklusa, usavršiti vlastite metode izrade projektnog prijedloga, steći razumijevanje o zahtjevima i standardima donatora, naučiti izraditi vlastiti projektni prijedlog.

Prijave za ovu edukaciju se vrše popunjavanjem obrasca koji se nalazi na linku.

Više informacija o ovoj edukaciji možete dobiti pozivom na broj 033 644 810 ili putem web stranicewww.civilnodrusvo.ba.

DODATNE INFORMACIJE

Svi polaznici edukacije će nakon završetka dobiti certifikat kojim se potvrđuje njihovo učešće na edukaciji kao i radni materijal sa svim prezentacijama te priručnik za izradu prijedloga projekta. Zbog ograničenih kapaciteta svim zainteresiranim kandidatima se savjetuje da na vrijeme izvrše svoju prijavu na ovu edukaciju.