Od ideje do projekta: kako napisati kvalitetan projektni prijedlog?-Banja Luka

Datum: 25. 06. 2015

Vrijeme: 09:30

Cijena: 120 + PDV KM

Dvodnevni trening počinje oba dana u 09:30, a završava se u 17:00 časova.
Za prezentaciju ciljeva, rezultata, aktivnosti i metodologije projekta – koristit će se pristup logičke matrice, kao najbolji mogući način opisa, pripreme projekta i upravljanja projektnim ciklusom. Logička matrica se kao analitički i upravljački instrument koristi u većini donatroskih institucija.

Nakon velikog odziva učesnika na trening „Pisanje projektnog prijedloga“ u Banjoj Luci, Tuzli, Travniku, Mostaru i Sarajevu, a koji je Resursni centar (RC) Centra za promociju civilnog društva (CPCD) organizovao u martu ove godine, RC se odlučio za ponovnu organizaciju sličnog treninga. Tako će se 25. i 26. juna u prostorijama Crvenog Krsta u Banjoj Luci organizovati intenzivni dvodnevni trening na temu “Od ideje do projekta: kako napisati kvalitetan projektni prijedlog?”.

Nakon ovog treninga bit ćete sposobni samostalno osmisliti i napisati dobar projektni prijedlog. Put od projektne ideje do gotovog projekta je dug i zahtjevan, a u prosjeku samo između 10-30% prijedloga dobija sredstva. Razlozi su brojni, a rješenje je samo jedno - unaprijediti znanje i vještine, te napisati kvalitetan projekat koji će se istaći u masi i koji će „uvjeriti“ donatora da je vrijedan da se finansira.

Datum i mjesto održavanja treninga:

Trening će se održati 25. i 26. juna u prostorijama Crvenog Krsta (Ulica Dr. Mladena Stojanovića 7, 78 000 Banja Luka).

Kao učesnik treninga upoznat ćete se sa:

• efikasnim definisanjem konkretnog problema, koji se želi riješiti projektom - drvo problema;
  • definisanjem ciljeva, podciljeva i korisnika;
  • razradom pojedaničnih aktivnosti;
  • izradom budžeta i njegovom realizacijom i praćenjem;
  • definisanjem indikatora;
  • monitoringom i evaluacijom;
  • izvještavanjem prema donatoru.

Za prezentaciju ciljeva, rezultata, aktivnosti i metodologije projekta – koristit će se pristup logičke matrice, kao najbolji mogući način opisa, pripreme projekta i upravljanja projektnim ciklusom. Logička matrica se kao analitički i upravljački instrument  koristi u većini donatroskih institucija. Ona omogućava da se polaznici treninga na strukturiran način upute u logiku projektnog planiranja, te služi kao alat pripreme projekata i poveznica za sve dijelove projekta.

Nakon treninga  Vi ćete:

• unaprijediti razumijevanje o procesu izrade projektnog prijedloga;
  • uvećati znanje o definisanju različitih elemenata projektnog ciklusa;
  • usavršiti vlastite metode izrade projektnog prijedloga;
  • steći razumijevanje o zahtjevima i standardima donatora;
  • Znati izraditi vlastiti projektni prijedlog.

Trening je namijenjen:

• pojedincima;
  • predstavnicima:
    • organizacija civilnog društva – udruženja i fondacija;
    • razvojnih agencija;
    • škola;
    • poslovnog sektora;
    • vladinih institucija;
    • i svim ostalim zainteresovanim za pisanje projektnog prijedloga.

Trening materijal uključuje:

• Priručnik o pisanju projektnih prijedloga;
  • Power Point prezentaciju;
  • Radne listove;
  • Materijal za pisanje (rokovnik + olovka);
  • Forme projektnih prijedloga.

Metodologija rada:

Trening će biti interaktivan i praktično orijentisan, što će učesnicima/cama omogućiti praktičnu primjenu novostečenih znanja i unapređenje profesionalnog rada.

Trening omogućava aktivno učešće polaznika/ca, te korištenje njihovih postojećih znanja i vještina kao jednog od najvažnijih resursa za usavršavanje. Uz manji dio prezentacije/prenošenja novih teorijskih znanja svake od oblasti, sadržaj treninga će se realizovati uz primjenu osnovnih principa i tehnika učenja odraslih kako bi se zadovoljili različiti stilovi učenja. Metodologija treninga je dizajnirana tako da omogući aktivno učešće učesnika/ca.

Utisci naših polaznika – šta kažu drugi o našem treningu „Pisanje projektnog prijedloga“:

D.V. iz Udruženja oboljelih od multiple skleroze, Banja Luka za trening održan 19. i 20. marta u Banjoj Luci navodi: „Kao neko ko do sada nije imao priliku da piše projekte dosta toga sam naučila ali isto tako se nadam pozivima za napredni trening u skoroj budućnosti“.

M.U.  iz Udruženja samohranih roditelja „PONOS“ je također prisustvovala treningu u Banjoj Luci, te ističe da je trening bio jako kvalitetan. Pored toga, izjavila je kako je trening bio jedna jako dobra dinamično - praktična obuka, te je pohvalila narativne sposobnosti trenera kod prenosa informacija budući da je, prema njenom mišljenju, na jednostavan način predočena složena tematika. Dodatno je istakla kako će usvojeno znanje biti primijenjeno u bliskoj budućnosti.

S.P iz UZOPP Zvornik navodi: „Trening je u potpunosti opravdao moja očekivanja. Predavanja su bila upečatljiva sa posebnim akcentima na bitnim detaljima vezanim za izradu projektne dokumentacije. Smatram da ću lekcije koje sam imao priliku naučiti na ovom treningu znati kvalitetno primijeniti u radu naše organizacije.“

Predstavnica SOC-a je istakla kako je zahvaljujući edukaciji Resursnog centra o pisanju projekata napisala 4 projekta od kojih su dva finansijski podržana od donatora.

Prijava na trening:

Prijave se vrše popunjavanjem online aplikacione forme koja se nalazi na sljedećem linku:

Cijena treninga i način plaćanja:

Cijena treninga je 120,00 KM + PDV, u koju je uključeno: osvježenje tokom treninga, radni materijal, te stručna literatura.

Predračun se izdaje na osnovu prijave, a dostavlja se putem e-maila. Plaćanje se vrši uplatom na račun, nakon izdavanja predračuna. Originalni račun biće dostavljen na treningu.

Uplatu kotizacije je potrebno izvršiti najkasnije do 23.06.2015. godine. Uplatu možete izvršiti na broj: 1610000024031082 kod Raiffeisen banke, sa naznakom: Uplata kotizacije za trening pisanja projekata.

Kontakt osoba:

Dejan Žakula, Resursni centar CPCD

Tel: 033 644 810; 611 798; 611 834 rc@cpcd.ba

Napomena:

Maksimalan broj učesnika/ca na treningu je 18. Poziv za trening je otvoren do popunjavanja kapaciteta. Resursni centar zadržava pravo izmjene termina održavanja treninga, kao i pravo otkazivanja istog.

EDUKATOR

Ovaj dvodnevni trening će voditi Slaviša Prorok, certificirani trener Resursnog centra i Agencije za državnu službu  BiH, koji ima dugogodišnje iskustvo u realizaciji edukativnih treninga u obrazovanju odraslih u oblastima: pisanja projektnih prijedloga, interpersonalnih vještina, institucionalnih mehanizama saradnje između vladinog i nevladinog sektora.

DODATNE INFORMACIJE

Po završetku obuke, učesnici dobijaju certifikate o pohađanju treninga.

Na 2 i više prijavljenih učesnika/ca iz iste organizacije/institucije, odobravamo popust od 10%.

Za članice Resursnog centra CPCD-a primjenjuju se uslovi plaćanja prema statusu članstva organizacije u RC-u.