Izrada projektnog prijedloga i logičkog okvira (LFA)

Datum: 12. 04. 2017

Vrijeme: 10:00

Cijena: 199 KM

Datum: 12. i 13. april
Vrijeme: 10:00 h
Cijena: 199 KM + PDV
Edukator: Slaviša Prorok, trener Resursnog centra i ADS BiH više od 10 godina.

Pošaljite prijavu

Zbog ograničenostin sale u kojoj se edukacija održava i prevelikog broja prijava koje su pristigle za ovu edukaciju obavještavamo vas da sve upite za novi termin edukacije šaljete na e-mail: smart.rc@cpcd.ba.

Upravljanje projektnim ciklusom je metodologija kojom se planiraju i provode projekti/programi koji se finansiraju iz različitih fondova EU. Loše planiranje je ključ neuspjeha i rezultira lošim projektnim prijedlogom i neuspjesima u realizaciji. Stoga je fokus ove edukacije da razvije i usavrši vještine i znanja učesnika/ca o analitičkom procesu izrade projektnog prijedloga i logičkog okvira koji predstavlja metodologiju planiranja, upravljanja, izrade i evaluacije projekata i jedan je od osnovnih metodoloških alata planiranja projekata finansiranih iz EU fondova, ali je ujedno i alat za praćenje realizacije i evaluaciju projekta obzirom da sadrži objektivno provjerljive indikatore uspješnosti projekta.

Kome je namijenjena edukacija:

Ova praktična znanja i vještine su neophodna menadžerima i službenicima u poslovnom sektoru, udruženjima i fondacijama; vladinim institucijama; razvojnim agencijama; odgojno-obrazovnim institucijama i svim ostalim zainteresovanim pojedincima i organizacijama.

Cilj edukacije:

Upoznati polaznike sa izradom logičkog okvira, odnosno projektnog prijedloga kako bi razumijeli najčešće greške u procesu njegove izrade, te značaj i koristi analitičkog pristupa.

Tokom edukacije učesnici će:

• unaprijediti razumijevanje o procesu izrade projektnog prijedloga i logičkog okvira;
  • uvećati znanje o definisanju različitih elemenata projektnog ciklusa;
  • usavršiti vlastite metode izrade projektnog prijedloga;
  • steći razumijevanje o zahtjevima i standardima donatora;
  • naučiti izraditi vlastiti projektni prijedlog.

Nakon ove edukacije učesnici će biti sposobni samostalno osmisliti i napisati dobar projektni prijedlog.

Metodologija rada:

Edukacija je visoko interaktivna i praktično orijentisana što učesnicima/ama omogućava praktičnu primjenu novostečenih znanja i unapređenje profesionalnog rada i ličnog napretka.

PROGRAM EDUKACIJE

Faza analize:

• Analiza i identifikacija ciljnih grupa
  • Analiza problema
  • Utvrđivanje ciljeva
  • Analiza strategije

Faza planiranja:

• Sadržaj i popunjavanje logičkog okvira
  • Identifikacija pretpostavki
  • Identifikacija indikatora i izvora verifikacije
  • Izrada plana aktivnosti
  • Izrada budžeta
  • Procjena projektnih prijedloga

DODATNE INFORMACIJE

Po završetku edukacije, učesnici dobijaju certifikate o pohađanju iste. Na 2 i više prijavljenih učesnika/ca iz iste organizacije/institucije, odobravamo popust od 10%.