Jednodnevni trening: “Ugovor o djelu”

Učesnici/ce seminara će biti osposobljeni za definisanje svih bitnih komponenti Ugovora o djelu, te educirani o pravima i obavezama ugovornih strana.

Datum: 28. 05. 2014

Vrijeme: 10:00

Cijena: Besplatna edukacija KM

1 dan (10:00 – 15:30h)
Na treningu ćete upoznati bitne elemenata Ugovora o djelu, uočiti razliku ove vrste ugovora od ostalih ugovora, sagledati sve obaveze naručioca posla i izvođača, načine i rokove isplate, kao i način obračuna doprinosa i poreza na ovu vrstu ugovora.

Trening je otvoren za sve zainteresirane učesnike/ce iz organizacija civilnog društva. Predhodna znanja nisu preduslov za sudjelovanja na treningu.

U svom radu se gotovo svakodnevno susrećemo sa pojmom Ugovor o djelu i praktičnom primjenom ovog ugovora, bilo da angažujemo osobe za izvršenje određene radnje ili smo i sami angažovani. Međutim rijetko smo upoznati sa činjenicom da je predmet ugovora o djelu rezultat određenog rada, ne samo rad sam po sebi. Na treningu ćete upoznati bitne elemenata Ugovora o djelu, uočiti razliku ove vrste ugovora od ostalih ugovora, sagledati sve obaveze naručioca posla i izvođača, načine i rokove  isplate, kao i način obračuna doprinosa i poreza na ovu vrstu ugovora.

Dosadašnja praksa ukazuje na postojanje velikog broj sporova i narušenih partnerskih i međuljudskih odnosa što je direktna posljedica nepoznavanja prava i obaveza koja proističu iz Ugovora o djelu. Ovim treningom želimo organizacije i pojedince obučiti o pravima i obavezama ugovornih strana, kako da na najbolji način koriste svoja prava ili izbjegnu dodatne obaveze.

Koji su moduli?

• Pojam ugovora o djelu
  • Predmet ugovora o djelu
  • Razlika ugovora o djelu od drugih vrsta ugovora
  • Bitni elementi ugovora o djelu
  • Obaveze ugovornih strana
  • Odgovornost za nedostatke
  • Osiguranje naplate
  • Rizici
  • Predaja predmeta posla
  • Prestanak ugovora o djelu
  • Poreski tretman ugovora o djelu
  • Obračun poreza i doprinosa na Ugovor o djelu

Trening je besplatan za sve učesnike/ce. Organizator snosi troškove predavanja trenera/ice, osvježenja tokom održavanja treninga, te materijala za učesnike/ce. Učesnici/e sami snose troškove putovanja, smještaja i ručka.

Ispunjen prijavni obrazac dostaviti najkasnije do 21. 5. 2014. g. faxom ili mailom:

Fax: + 387 33 644 810; 611 798; 611 834

E-mail: prijava@cpcd.ba

Maksimalan broj učesnika/ca na treningu je 17. Poziv za trening je otvoren do popunjavanja kapaciteta.

Prijavni obrazac možete skinuti OVDJE

Poziv za trening možete skinuti OVDJE

EDUKATOR

Slaviša Prorok, certificirani trener Resursnog centra i Agencije za državnu službu koji ima dugogodišnje iskustvo u realizaciji edukativnih treninga u obrazovanju odraslih u oblastima: pisanja projektnih prijedloga, interpersonalne vještine, institucionalni mehanizmi suradnje između vladinog i nevladinog sektora i dr.

DODATNE INFORMACIJE

Svaki učesnik/ca dobija CD sa materijalima sa treninga.