Sat kodiranja u SMART Resursnom centru


Sat kodiranja je najveći edukativno-informatički pokret, pokrenut prije nekoliko godina od američke neprofitne organizacije Code.org, namijenjen sticanju prvih programerskih iskustava.

Bosna i Hercegovina je, na čelu sa SMART RC (CPCD), već drugu godinu za redom ostvarila najbolje rezultate u regionu, sa preko 40 000 mladih ljudi uključenih kroz 2 godine.

Datum: 07. 12. 2016

Vrijeme: 11:00

Cijena: 0 KM

Naučit ćete osnovne korake programiranja uz popularne tutorijale kao što su Angry Birds, Star Wars ili Minecraft. Za najpažljivije i najaktivnije učesnike osigurali smo i slatke nagrade.

Pošaljite prijavu

SMART Resursni centar najavljuje početak najvećeg edukativnog događaja u Bosni i Hercegovini „Sat kodiranja“, te vas poziva da se uključite u ovaj jedinstveni vid edukacije. „Sat kodiranja“ predstavlja globalnu akciju namijenjenu sticanju prvih programerskih iskustava.

Šta je Sat kodiranja?

Sat kodiranja je globalna edukativna akcija neprofitne organizacije CODE.ORG namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, pokrenuta sa ciljem demistifikacije informatike i programiranja.

Kada?

Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u decembru, mjesecu u kojem su rođene Ada Lovelace (10.12.1815.) britanska matematičarka i općeprihvaćena prva programerka na svijetu, i Grace Murray Hopper (09.12.1906.) pionirka informatike, zaslužena za popularizaciju izraza bug i razvoja programerskog jezika COBOL. Ove godine kodirat će preko 100 miliona mladih u 180 zemalja širom svijeta u periodu između 05. i 11. decembra 2016. godine.

Da li mora da se održi u određeno vrijeme?

Ne. Možete organizovati Sat, ili više njih, bilo kada tokom cijele ove sedmice.

Kako?

Interaktivni tutorijali urađeni  su na primjerima popularnih igrica i video filmova kao što Angry Birds, Minecraft, Elsa i Ana ili Frozen, osmišljeni su tako da prethodno predznanje nije potrebno. Tutorijali su dostupni na više od 40 jezika, a namijenjeni su osobama starosne dobi od 4 do 104 godine. Aktualni tutorijali nalaze se na linku: https://code.org/learn.

Zašto informatička nauka?

Svaki učenik/učenica treba imati mogućnost da izučava informatiku. Ona pomaže razvijanje vještina rješavanja problema, logike i kreativnosti. Ako započnu dovoljno rano, mladi će imati osnovu za uspjeh u bilo kojem zanimanju 21. vijeka.

Ko može biti domaćin Sata kodiranja i šta je potrebno uraditi?

Domaćin Sata kodiranja može biti svako! Škole, vrtići, firme, ministarstva, organizacije – svako ko poželi! Ono što je potrebno uraditi je izvršiti jednostavnu registraciju na zvaničnoj stranici: https://hourofcode.com, te popuniti obrazac za učešće institucija i organizacija u BiH: http://bit.ly/PRIJAVASatKodiranja2016.

Ne znate ništa o kodiranju... Možete li ipak biti organizator Sata?

Naravno da možete. Sat kodiranja je samostalna aktivnost. Sve što trebate uraditi jeste pogledati i isprobati tutorijale, izabrati koji Vam se sviđa, te odabrati vrijeme i mjesto za Sat kodiranja.

Da li BiH učestvuje u ovom edukativnom događaju?

Da, BiH već treću godinu zaredom učestvuje u ovoj globalnoj akciji. 40.000 učenika iz više od 300 škola i nevladinih organizacija učestvovalo je do sada u Satu kodiranja iz BiH, čime je BiH dvije godine zaredom postigla i najbolje rezultate u regiji.

Da li škole u BiH smiju učestvovati u ovom edukativnom događaju?

Da! CPCD svake godine dobije saglasnosti/pisma podrške nadležnih ministarstava obrazovanja. Pored ministarstava obrazovanja, akcija je podržana i od prosvjetno-pedagoških zavoda i Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Postoji li neko javno takmičenje za organizatore i učesnike u BiH?

Da, CPCD uz podršku brojnih partnera, svake godine organizuje nagradne igre za najaktivnije škole, nastavnike i učenike. Tako će i ove godine najaktivniji biti nagrađeni brojnim i vrijednim nagradama.

Da li postoji mjesto gdje se svako zainteresovan može prijaviti i doći?

SMART Resursni centar će u periodu od 05. do 09. decembra 2016. godine u svojim prostorijama (ulica Gradačačka bb, kod Malezijskog mosta) svakodnevno realizovati Satove kodiranja, i to u dva termina: u 11:00h i 15:00h. Prijava se vrši popunjavanjem online aplikacije koja se nalazi na sljedećem linku: http://bit.ly/PrijavaSatKodiranjaUSMARTRC. Broj mjesta je ograničen, a prednost se daje ranije prispjelim prijavama.

Ko se može prijaviti na Satove kodiranja u SMART Resursnom centru?

Svi ljubitelji kodiranja se mogu prijaviti. Učenici, studenti, roditelji, klubovi, neformalne grupe, sekcije informatike, razredi, nastavnici... ograničenja nema! Sve što treba da uradite je da popunite prijavu.

Ko stoji iza ovako impresivnih rezultata u BiH?

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), kroz svoj SMART Resursni centar, od 2014. godine djeluje kao glavna kontakt tačka i zvanični partner CODE.ORG u BiH.