Profesionalna orijentacija


Veliki broj osnovaca i srednjoškolaca razmišlja o izboru buduće škole i budućeg zanimanja. Neka djeca još "od malih nogu" znaju čime će se baviti, te slijede svoj san. Mnogi se odlučuju na osnovu talenta koji posjeduju ili ljubavi prema određenoj profesiji.

Datum: 08. 02. 2017

Vrijeme: 15:00

Cijena: 0 KM

Trener: Majda Tolić, profesorica pedagogije sa dugogodišnjim iskustvom

Pošaljite prijavu

Poznata je izreka „Najvažnija stvar za cijeli život je izbor zanimanja, a najčešće je to plod slučajnosti.“ Danas je sve veći broj ljudi koji obavlja posao koji ne voli, što s vremenom stvara veliko nezadovoljstvo, te ličnu i profesionalnu frustraciju. Odabir zanimanja i zaposlenja je jedan od glavnih životnih zadataka svakog mladog čovjeka koji se nalazi na prekretnici. Glavni preduslov za uspješan odabir je blagovremena profesionalna orijentacija i stručna podrška. Pogrešna usmjerenja su skupa, plaćaju ih: roditelji koji finansiraju studije, država koja finansira studiranje velikog dijela studenata i održava enormne obrazovne kapacitete na visokoškolskim ustanovama, te privreda koja mora dodatno da obučava akademski obrazovane građane da bi mogli da rade u preduzećima.

Profesionalna orijentacija predstavlja proces koji učenike treba da usmjeri i da im pomogne pri njihovom osposobljavanju da svjesno, razumno i samostalno, a u skladu sa svojim željama, interesovanjima i sklonostima odaberu školovanje i zanimanje. Osnovna pitanja pri odabiru školovanja i zanimanja su: „Ko sam ja -  moje želje, interesovanja i sklonosti? Gdje želim biti za 15. godina – moje zanimanje: moja sreća?“ Učesnici edukacije proće kroz proces samospoznaje o vlastitim sposobnostima i interesovanjima, a koja će im pomoći da na osnovu realnih parametra dođu do školovanja i zanimanja iz snova. Upoznat će se sa klasifikacijom zanimanja u BiH, te će im se probližiti odluka o izboru zanimanja.

Kome je namijenjena edukacija?

Edukacija je namijenjen učenicima završnih razreda osnovne škole.

Trajanje edukacije: 3 sata, od 15h do 18h.

Mjesto održavanja: prostorije SMART Resursnog centra u ulici Gradačačka bb, Sarajevo (odmah pored Malezijskog mosta).

PROGRAM EDUKACIJE

Modul 1 – Samospoznaja: „Ko sam ja -  moje želje, interesovanja i sklonosti?

Modul 2 -  Klasifikacija zanimanja u BiH

Modul 3 Izbor zanimanja: Moja odluka: moja sreća

DODATNE INFORMACIJE

Edukacija je dio sveobuhvatnog edukativnog programa koji će se sprovoditi u budućnosti. Više informacija o sveobuhvatnom programu i načinu prijave USKORO na našoj web stranici.