Open Source Software (Programska rješenja otvorenog izvornog koda)

Datum: 29. 12. 2016

Vrijeme: 11:00

Vrijeme: 11:00 do 12:00 i 15:00 do 16:00
Cijena: besplatna edukacija
Edukator: Namik Nuhanović, Senior Software Engineer

Pošaljite prijavu

Edukacija se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu će se govoriti o programskim rješenjima otvorenog izvornog koda (Open Source Software, OSS), šta to zapravo znači i kakvu korist imamo od OSS-a.

U ovom dijelu edukacije biće govora o temama koje su direktno vezane za software, kao što su sigurnost, budžet i obrazovanje. Pojasnit će se termin licenca i zašto je važno znati razlikovati licence. Uporedit će se programska rješenja zatvorenog i otvorenog izvornog koda, uz naglasak na prednosti i mane.

Pored navednog, biće govora o trenutnom stanju na IT tržistu, uz kratku analizu programskih rješenja koja se svakodnevno koriste (Android, iOS i drugi).

U drugom dijelu će se praktično pokazati Ubuntu operativni sistem, primjer besplatnog programskog rješenja sa open source licencom, kao alternativu Microsoft Windows operativnom sistemu, zatvorenog izvornog koda.

Edukacija je namijenjena učenicima srednjih škola, ali se mogu i ostali zainteresovani prijaviti. Prednost pri odabiru daje se srednjoškolcima.

PROGRAM EDUKACIJE

~30 min. Open Source Software