Istraživačke metode

Naučno istraživanje i eksperimentalni razvoj (engl.scientific research & experimental development) = sistematsko stvaralačko djelovanje u svrhu stjecanja novog znanja (o prirodi, čovjeku, kulturi, društvu) te njegove upotrebe u praksi.

Datum: 21. 11. 2016

Vrijeme: 15:00

Cijena: 0 KM

Trenerica: Mersiha Jašarević, magistar međunarodnih odnosa i diplomatije, članica Istraživačkog tima CPCD

Pošaljite prijavu

Metodologija je naučna disciplina koja se bavi proučavanjem metoda naučnog istraživanja, njihovih logičkih načela i osustavljanja znanja. Postoje brojne metode naučnih istraživanja, koje se koriste prilikom izrade naučno-istraživačkih radova. Metodologija je svojstvena svim naučnim područjima, poljima, granama, odnosno naučnim disciplinama jer se ona primjenjuje u istraživanjima bez obzira na vrste i nivoe istraživanja.

Pisanje istraživačkog rada treba sprovesti na osnovu unaprijed osmišljenog plana, koncepta, koji od početka do kraja u svim svojim pojedinostima treba da bude potpuno jasan.

Osnovni cilj radionice je da učesnici/ce steknu osnovna i opšta znanja o osnovama naučnih istraživanja, te da ovladaju elementarnim karakteristikama i dometima pojedinih metoda istraživanja, te ukupnosti metodologije.

Učesnici/ce će dobiti smjernice kako napisati naučno-istraživački rad, kao i  osnovne smjernice kojih se trebaju držati prilikom izrade svojih naučno-istraživačkih radova.

Edukacija je namijenjena učenicima/ama srednjih škola i studentima/cama.

Trajanje edukacije je 3 sata, od 15h do 18h.

Mjesto održavanja: prostorije SMART Resursnog centra u ulici Gradačačka bb, Sarajevo (odmah pored Malezijskog mosta).

PROGRAM EDUKACIJE

Učesnici/ce će proći kroz 12 faza istraživačkog procesa: definisanje problema istraživanja, definisanje predmeta istraživanja, postavljanje generalne hipoteze i pomoćnih hipoteza, prikupljanje izvorne građe, korištenje različitih metoda i instrumenata, i sl.