Sat kodiranja 2016 - dm (drogerie markt)


Informatičko obrazovanje postaje svakim danom sve važnije i jedan je od osnovnih izazova 21. vijeka za koje moramo pripremiti mlade u BiH. Istraživanja pokazuju potrebu za sve većim brojem informatičara, a posebno programera.

Donator: dm (drogerie markt)

Trajanje: septembar 2016 – januar 2017

Glavni cilj: Projekt teži ka tome da se učenicima omogući bolje razumijevanje tehnologije koju svakodnevno koriste kroz praktične primjere i inovativnu metodologiju.

Pošaljite prijavu

Sat kodiranja je najveća edukativno-informatički program u Bosni i Hercegovini, pokrenut od strane CPCD-a 2014. godine, od kada je preko 40 000 mladih ljudi širom Bosne i Hercegovine, u preko 300 školskih i nevladinih institucija bilo direktno uključeno u aktivnosti, specijalno dizajnirane i prilagođene nastavnom programu infromatičkog obrazovanja, tako da se može koristiti tokom čitave akademske godine.

Program “Sat kodiranja” ima za cilj uključenje osnovnih i srednjih škola, te organizacija civilnog društva i kompanija u BiH u najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja. Program je do sada podržan od skoro svih nadležnih ministarstava obrazovanja u BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Ova inicijativa je nastala prije nekoliko godina od strane američke neprofitne organizacije Code.org, namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava. Više od 150 miliona učenika iz preko 180 zemalja učestvovalo je do sada u ovom pokretu. Cilj ove akcije je pokazati svima koliko se toga može napraviti za samo jedan sat vremena.  Nije potrebno nikakvo iskustvo, a jednosatni vodiči za kreiranje su dostupni na preko 40 jezika. U toku Sata kodiranja učenici postaju kreatori novi tehnologija i prestaju biti samo njeni korisnici.

Sat kodiranja 2016. će se održati od 05.-11.12.2016. godine, tokom svjetske sedmice kodiranja, u prostorijama SMART resursnog centra, školama i organizacijama širom Bosne i Hercegovine, te uredima zvaničnika, ambasadora i predstavnika u Bosni i Hercegovini s ciljem promovisanja IT zanimanja. Pretpostavlja se da će do 2018. g. u svijetu nedostajati gotovo dva miliona tehnološki obrazovanih radnika, te je neophodno činiti dodatne napore kako bismo naše mlade obrazovali u skladu sa potrebama tržišta. Obrazovanje mora pratiti globalne trendove društva, a informatičko obrazovanje predstavlja nezamislivi dio budućnosti.

Cilj projekta je da se omogući učenicima da kroz praktične primjere bolje razumiju tehnologiju kojom se svakodnevno koriste.

Nakon Sedmice kodiranja, u SMART RC-u, organizovat će se „dm radionice“ kodiranja. Ove radionice o programiranju i izradi web stranice posebno su osmišljene za djecu osnovnog i srednjoškolskog uzrasta i biće implementirane od strane dva eksperta iz oblasti programiranja i web dizajna. Učesnici Sata kodiranja 2016 godine imaće priliku da prođu radionice tokom Sata kodiranja, a najtalentovaniji učesnici će dobiti priliku da prođu „dm radionice“ kodiranja.

Kao i svake godine, učesnici Sata kodiranja će dobiti priliku da učestvuju u nagradnoj igri i osvoje vrijedne tehnološke nagrade.

Ciljne grupe projekta su učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, studenti i profesori univerziteta, organizacije civilnog društva, vladin/javni sektor (ministarstva, agencije), te poslovni sektor na teritoriji BiH, kao i bh. javnost.