29. oktobar 2018

SMART Mentorship: Javni poziv za potencijalne mentore

Centar za promociju civinog društva (CPCD) u okviru realizacije Smart Start projekta „Podrška uticaju civilnog društva kroz društveno poduzetništvo i inovacije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj“, objavljuje poziv.

JAVNI POZIV

za mentore društvenih preduzeća

Pozivaju se svi zainteresovani pojedinci/organizacije/kompanije da se prijave kao mentori i tako aktivno učestvuju u stvaranju povoljnog ambijenta za razvoj društvenog preduzetništva u BiH.

Smart Start je kroz proces selekcije, evaluacije i bodovanja,  odabrao 10 organizacija civilnog društva u BiH koje su dobile mogućnost i finansijsku potporu da razviju ili unaprijede društvena preduzeća neophodna za stabilnost, održivi razvoj OCD-a i razvoj dobre ekonomije. Svaki početak je težak i podrška iskusnih mentora je neophodna da bi se za OCD i društvena preduzeća stvorio povoljniji ambijent i podržavajuće okruženje za razvoj društvenog preduzetništva.

Od mentora se očekuje uspostavljanje partnerskog odnosa sa predstavnicima društvenog preduzeća i/ili organizacije u okviru kojeg mentor na volonterskoj osnovi, svojim profesionalnim znanjem i iskustvom pruža podršku organizaciji koja je početnik u realizaciji svoje ideje. Ovaj odnos baziran je na međusobnom poštovanju i povjerenju, a ogleda se kroz ohrabrivanje i motivisanje, zajedničko razmatranje poslovnih situacija i izazova i davanje konstruktivnih savjeta.

Budući mentor treba da zadovoljava sljedeće kriterijume:

• da posjeduje akademsko obrazovanje ili je kompanija/organizacija registrovana u BiH;
  • da je spreman/a da nesebično podijeli znanje i iskustvo;
  • da ima pozitivan stav i vjeruje u ideju udruživanja građana i društvenih preduzeća, te podržava dobru ekonomiju;
  • da je svjestan izazova sa kojima se suočavaju organizacije;

Ukoliko ste zainteresovani da postanete SMART mentor/ica, možete se prijaviti putem linka: