20. novembar 2018

Pet opština/općina učestvovalo u treninzima zagovaranja

Proteklu sedmicu su obilježila dva treninga zagovaranja javnih politika na lokalnom nivou koja su okupila 34 predstavnika i predstavnice lokalnih organizacija, institucija i općina/opština u Mostaru (15.11.2018.) i Brčkom (16.11.2018.). Jednodnevni trening je dio programa obuke kreiran za potrebe ovog projekta, a implementiraju ga trenerica Sanja Tošić i trener Ermin Hajder. Trening je participativnog karaktera, ispunjen uvodnim teorijskim sadržajima i praktičnim vježbama koje učesnicima i učesnicima daju priliku iskustvenog učenja i adekvatne pripreme za aktivnosti koje slijede. Općine/opštine obuhvaćene edukacijom su: Mostar, Trebinje, Bijeljina, Brčko i Tuzla.

Trener Ermin Hajder nakon treninga u Mostaru je naglasio da učesnici predstavnici jedinica lokalnih samouprava nisu donosioci odluka tako da je bilo vrlo korsino, pogotovo tokom vježbi, da prenesu svoja znanja i iskustva vezano za procedure donošenja propisa i nadležnosti. S druge strane predstavnici organizacija civilnog društva su prednjačili u shvatanju razvoja projektnih ciklusa i vještina prezentiranja, tako da je ovo bila i intergrupna edukacija, koja će se, iskreno se nadam, nastaviti i dalje u njihovim lokalnim zajednicama.

Iskustva iz Brčkog su veoma slična, kaže nam učesnica treninga:  Javno zagovaranje kao temu edukacije je potrebno uvijek obnavljati i unapređivati. Ove vrste treninga su korisne i za pojednce i organizacije, jer se kroz interaktivni pristup, i aktivno učešće, kao i razmjenu znanja i iskustva, uči puno više, smatra učesnica treninga u Brčkom.

Činjenica da je treningu prisustvovalo više učesnika i učesnica nego je bilo predviđeno planom, ukazuje na zainteresovanost pojedinaca i pojedinki, organizacija i predstavnika/ca lokalnih  vlasti da aktivno rade na unapređenju kompetencija.

Interaktivni treninzi na temu zagovaranja svakako su važni i mogu pospješiti dijalog između građana i vlasti. Probleme koje su definisali sami učesnici i učesnice, na osnovu kojih su razvijani planovi zagovaračkih inicijativa, su doživjeli kao svoje prioritete, i nije bilo nesuglasica, upravo suprotno - razmjenjivale su se ideje, znanja i iskustva. Učesnici su istakli da je neophodno organizovati zagovaračke inicijative, i da, tokom tog procesa očekuju moguće prepreke ili nesuglasice, koje se mogu umanjiti ili spriječiti dobrim planiranjem inicijtiva javnog zagovaranja.

Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti kojeg zajednički implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO na inicijativu i pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine implementira treninge u opštinama/općinama.