utorak, 10. septembar 2019.

Održana prva Bh. povorka ponosa

U Sarajevu, 08.09.2019. godine, je održana prva Bosanskohercegovačka povorka ponosa koja se kretala dva kilometra (2 km), od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine.

Prva Povorka ponosa u svijetu poznatija je kao stonvolski nemiri, dogodila se  28. jula 1969. godine u baru Stonewall Innu, u New Yorku. Ovaj se događaj često navodi kao prvi slučaj pobune pripadnika zajednice LGBTIQ u američkoj historiji gdje su LGBTIQ osobe protestovale protiv sistema.

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. LGBTIQ populacija u Bosni i Hercegovini godinama je pokušavala realizovati povorku ponosa što se 2019. godine i ostvarilo. Ovaj događaj predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja.

Inicijativa za organizovanje prve Bh. povorke ponosa potekla je od grupe aktivista i aktivistkinja iz cijele BiH. Najveći problemi LGBTIQ osoba u bh. društvu su nevidljivost, izoliranost, neprepoznatljivost, neprihvaćanje i nasilje,  kako u javnom tako u i privatnom prostora. Povorku ponosa su podržale mnoge javne ličnosti te su svoje stavove iznosili i na društvenim mrežama.

Ovdje sam da podržim borbu za bolju budućnost i da pokažem svojim prijateljima da nemaju razloga za strah. Ne pričamo o ovome jer uvijek govorimo o drugim problemima. ... Ja imam ovdje prijatelje i strejt i gej, poručujemo im da nisu sami. Ovdje smo da kažemo da postojimo, da smo tu i da želimo biti jednaki, ne superiorni već jednaki“ - rekla je građanka, jedna od učesnica Povorke ponosa.

Na Povorci ponosa učešće su uzeli i članovi tima Centra za promociju civilnog društva (CPCD) koji se godinama zalaže za razvoj građanskog aktivizma. CPCD je nevladina organizacija koja kroz svoj rad i aktivnosti predstavlja bitan faktor u borbi za razvoj civilnog društva i građana/ki BiH. Centar svoje svoje djelovanje zasniva na motivaciji, znanju i idejama svojih zaposlenika i volontera, koji su u potpunosti posvećeni ostvarivanju misije organizacije.

,,Ponosan sam i sretan. Ovo meni znači puno, ne samo meni već svima koji se osjećaju različito. Ovo je veliki pomak za BiH. Sretan sam što mogu biti dijelom nečega što otvara vrata Evropi i nečemu lijepom. Napokon iz tame izlazimo u svjetlo“ - rekao je Vrećo.

Božo Vrećo, bh. pjevač i kantautor sevdalinki

,,Nadam se da se neće završiti samo na nedjeljnim selfijima i FB statusima i da će sljedeći korak biti da tu podršku prenesu u parlamentarne klupe, premijerske i ministarske kancelarije i izmjene zakona kojima će se osigurati tako željena ravnopravnost. Porodični zakon FBiH čeka da bude izmijenjen, zar ne?“ – napisao je bh. političar i profesor, Damir Marjanović.

Povorka ponosa predstavlja veliki iskorak ka boljem položaju LGBTIQ osoba u našoj državi, ali i ostalih marginalizovanih građana i građanki. Također, povorka  je značajna manifestacija koja približava BiH ka njenom euroatlanskom putu i kreira ugodnu atmosferu u kojoj vladaju principi slobode i ravnopravnosti.

,,Najjača, najsigurnija i najprosperitetnija društva su ona u kojima svi građani mogu slobodno živjeti bez straha od nasilja ili diskriminacije i gdje svi građani, uključujući LGBT osobe, mogu aktivno učestvovati u društvu. LGBT osobe u Bosni i Hercegovini ne traže ništa posebno, već ista prava koja su zagarantovana svim građanima“ – istakao je ambasador Velike Britanije u BiH, Matthew Field.

Razni svjetski mediji su izvještavali o prvoj Bh. povorci koja je prošla bez incidenata, čime je Bosna i Hercegovina dokazala svoj napredak ka evropskom putu, demokratiji, poštivanju ljudskih prava i toleranciji.