ponedjeljak, 29. juli 2019.

Nihad Kadić, građanin novinar na edukaciji za video montažu u Media Lab-u

Nihad Kadić, građanin novinar iz Gračanice, aktivno piše i objavljuje svoje sopstvene vijesti i zanimljive priče iz svoje okoline. Kao aktivni član Media Lab-a odabrao je edukaciju iz video montaže u programu Vegas Movie Studio, kako bi naučio sve što mu je potrebno da kreira vlastite video snimke i da na taj način prenosi zanimljive vijesti iz svoje okoline. Brzina kojom se informacije razmjenjuju i savremeni način života, zahtijeva kreiranje poruka koje su efikasne, kratke i cjelovite, te podesne za sve tipove društvenih mreža. Stoga je važno da poruka koju želimo odaslati uspješno pronađe svoj put do javnosti. Vjerujemo da će mu ova edukacija pomoći i olakšati u kreiranju kvalitetnih video snimaka, te da će postepenim usavršavanjem moći da naplaćuje svoje znanje u budućnosti.

“Bilo je vrlo zanimljivo, a edukatorica Nađa Zubčević ima mnogo znanja i zna to da prenese. Mnogo će mi pomoći ova edukacija jer uz još malo vježbe mogu da pravim dokumentarne filmove, a u budućnosti, ko zna, možda mogu i snimati svadbe što bi mi obezbjedilo dodatni prihod. Inače jako volim novinarstvo, volim da pišem, fotografišem i snimam i platforma imep.ba je odlična jer tamo mogu da objavljujem bez ikakvih ograničenja”, kaže Kadić.

Vegas Movie Studio je idealan program za stvaranje video materijala i odličan je za početak upoznavanja s montiranjem video-zapisa, ubacivanje efekata, tranzicija, te za upravljanje zvukom. Zahvaljujući moćnim alatima za uređivanje sadržaja, korekciji boja i raznolikom miksanju surround-zvuka, moguće je dobiti vrhunske filmske sadržaje u kućnom studiju.

Media Lab je multimedijalni prostor smješten u prostorijama CPCD-a, koji služi kao mjesto za učenje, informisanje i okupljanje kreativnih osoba. Nudimo tehničku podršku svim dobitnicima grantova i svima koji žele da se aktiviraju kroz građansko novinarstvo, a nemaju adekvatnu podršku za realizaciju svojih ideja.