ponedjeljak, 14. novembar 2016.

Nastavnici ponovno u školskim klupama


Održana prva u nizu edukacija o inovativnim metodama podučavanja informatike u nastavi

Obzirom da živimo u eri informatičkog razvoja koja donosi promjene u cijelom društvu, mijenja se način kako djelujemo, komuniciramo, mislimo, mijenjaju se metode učenja i podučavanja. Obzirom na navedeno neophodno je unijeti promjene u načine podučavanja, kako bi iz njega izlazili digitalno kompetentni mladi ljudi spremni da se dalje edukuju u tom pravcu.

U srijedu, 9. novembra, u prostorijama SMART Resursnog centra u Sarajevu, održana je edukacija za nastavnike i profesore informatike na temu „Inovacije u nastavi informatike: Inovativna nastava uz korištenje besplatnih alata za škole“.

Edukacija je održana u sklopu projekta „IT eksperti - Budući programeri“ i globalne inicijative Sat kodiranja, koju treću godinu zaredom implementira Centar za promociju civilnog društva. Ista edukacija održat će se u Banja Luci, Tuzli i Mostaru, gdje će učesnicima biti predstavljeni besplatni alati za inovativno podučavanje informatike. Edukacija je organizovana uz podršku Švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini. Predavač edukacije bio je Adin Begić, Microsoftov inovativni nastavnik za 2016-2017 godinu.

Učesnici edukacije upoznali su se sa inovativnim metodama podučavanja informatike u nastavi. Predstavljeni su im i besplatni alati koji će im olakšati i poboljšati rad i saradnju sa učenicima kao što su Office 365 for education, slobodni softveri u nastavi, mogućnosti koje nudi distance learning, kao i načini na koje se mogu koristiti elektronske učionice.

Edukacija je bila odlično osmišljena! Predavač nam je prenio odlična i korisna rješenja za animiranje učenika, i rješenja koja će nam olakšati izvođenje nastave sada kada skoro sva djeca koriste računare.“

Profesorica informatike, Arijana Čengić

Prezadovoljna sam edukacijom. Predavač je vrlo kompetentan, stručan i zanimljiv, a sadržaj koristan. Usvojila sam mnoge korisne savjete koje ću praktično primijeniti.“

Nastavnica Indira Hukić-Smajić

Edukaciji je prisustvovalo 26 nastavnika/profesora informatike i razredne nastave.

Zbog velikog interesa za edukaciju, pozivamo sve zainteresovane nastavnike i profesore iz Banja Luke, Tuzle i Mostara da se prijave na edukaciju koja će se održati u ovim gradovima jer će sigurno dobiti znanje koje će moći primijeniti u nastavi. Raspored edukacija je sljedeći:

  1. Banja Luka, 15.11.2016. u prostorijama Inovacionog Centra (Dr. Mladena Stojanovića 4);
  2. Tuzla, 18.11.2016. u prostorijama IPI Akademije (Kulina Bana 2);
  3. Mostar, 22.11.2016. u SPARK Business Parku (Bleiburških žrtava bb).