ponedjeljak, 07. decembar 2015.

Najveći edukativni događaj u BiH počeo Satom kodiranja u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS

Sedmica kodiranja zvanično je počela 07.12.2015. godine. Učenici iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost da učestvuju u najvećem edukativnom događaju na svijetu. Na časovima kodiranja učenici će imati mogućnost da se upoznaju sa programerskim konceptima i da se na zabavan način upoznaju sa osnovama kodiranja. Ovaj jedinstveni globalni pokret je do danas uključio milione učenika u preko 180 zemalja širom svijeta. Prema zvaničnim podacima u 2015. godini je registrovano 191.012 događaja širom svijeta, a za učešće u ovoj jedinstvenoj akciji se ispred BiH prijavilo 314 institucija i organizacija koje će u periodu od 07.12. do 13.12.2015. godine organizovati svoje satove kodiranja. Radionice u školama sprovode učitelji, nastavnici/profesori informatike, a brojnim će se priključiti i specijalni gosti.

Najveći edukativni događaj na svijetu, Sat kodiranja, počeo je danas sa ministrom Elvirom Kazazovićem. Danas su u prostorijama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo učenici osnovne škole Osman Nakaš učili kodirati sa ministrom Elvirom Kazazovićem. Ministar Kazazović je podržao navedenu akciju i istakao da je razumijevanje tehnologije jako važno za učenike obzirom da žive u svijetu u kojem su svakodnevno okruženi tehnologijom. Nužno je mladima predstaviti inovativni projekat Sat kodiranja, i uputiti ih u mogućnosti koje informatika nudi. Učenici su ministru uručili i poklon u znak sjećanja na zajednički Sat kodiranja.

U prostorijama Resursnog centra CPCD-a djeca iz Dječijeg doma „Bjelave“ učila su kodirati na novom tutorijalu Minecraft. Upoznavajući trodimenzionalni svijet Minecraft-a učesnici su svojim potezima postepeno rješavali zadate probleme, a na kraju svakog poteza mogli su vidjeti kako u programskom jeziku izgleda „kod“ koji su napravili krećući i svoje likove u različitim smjerovima. Djeca iz Dječijeg doma „Bjelave“ i prošle godine su učestvovala u akciji Sat kodiranja, i sa velikim zadovoljstvom ponovo su učestvovala i ove godine. Uz mnogo zabave i kreativnih rješenja uspjeli su da završe sve korake i na kraju su dobili zaslužene certifikate, uz želju da nas ponovo posjete i kodiraju sa nama.