utorak, 23. juli 2019.

Edukativna platforma #NeVjerujNaPrvu predstavljena u Sarajevu

Savjeti i trendovi kako se boriti protiv dezinformacija dostupni putem online aplikacije

Edukativna platforma Ne vjeruj na prvu je 23. jula predstavljane u Sarajevu kako bi zajedničkim snagama organizacije civilnog društva, obrazovne institucije, mediji, građani i građanke borili protiv dezinformacija na jednostavan, praktičan i koristan način.

Platforma nudi niz kreativnih, edukativnih, informativnih ali i praktičnih sadržaja koji korisnicima i korisnicama omogućavaju jednostavniju provjeru sumnjive informacije, video sadržajai fotografije s ciljem smanjenja njihovog širenja i uticaja na društvo.

„Dezinformacije uvijek prati neki interes, da li je to politički ili ekonomski, i nije samo politički forum taj koji se bavi dezinformacijama nego svjedoci smo da danas u sve sfere života ulaze različito plasiranje vijesti. Zašto!? Zato što je vrlo jednostavno, vrlo brzo. Ne treba vam neka velika mašinerija, velike firme, sve što treba jedna osoba i pristup internetu“ rekla je Jamila Milović-Halilović, šefica komunikacija EU u BiH.

U nastavku događaja su snimljeni edukativni video moduli koji će javnosti biti dostupni online i putem mobilne aplikacije a pomoi će u analizi video sadržaja, identifikovanju editivanih materijala, lažnih fotografija i plasiranih lažnih vijesti.

„Platforma će omogućiti organizacijama civilnog društva i drugim zainteresovanim osobama i institucijama da u svom radu koriste dostupne alate i podižu svijest javnosti o važnosti kritičkog mišljenja, analize medijskih sadržaja i prepoznavanja lažnih vijesti. Mi, u civilnom sektoru se često susrećemo sa lažnim vijestima ali i građanima koji ih prihvataju kao istinite. To nam otežava rad posebno u segmentu podsticanja građana na aktivizam i zajedničko djelovanje za dobrobit lokalne zajednice, jer građani vjeruju da je predstavljena situacija u medijima tačna i da nema potrebe za njihovu reakciju.“ Rekla je Dajana Cvjetković, menadžerica u Centru za promociju civilnog društva.

Akcenat je stavljen na krajnje korisnike kao podržavatelje mašinerije koja kreira lažne vijesti jer svakim dijeljenjem dezinformacija, promovisanjem facebook stranice kroz komentarisanje fotografija čiji jedini cilj je izmamiti emociju i pretvoriti je u reakciju korisnika kroz komentar ili lajk.

Javnosti će savjete i alate kako odgovoriti na ove izazove biti dostupni krajem sedmice putem besplatne mobilne aplikacije #NeVjerujNaPrvu koja je kreirana za sve Android uređaje.

Cilj projekta EU "Ne vjeruj na prvu" je ukazivanje na štetan utjecaj lažnih vijesti na cjelokupno društvo. Na radionicama održanim u Sarajevu, Banjoj Luci, Tešnju i Trebinju mladi novinari i novinarke koji rade na portalima, u printanim medijima te studenti žurnalistike i komunikologije su učili kako prepoznati i razlikovati lažnu vijest od istinite.

#NeVjerujNaPrvu

Facebook: https://www.facebook.com/NeVjerujNaPrvu/