utorak, 08. decembar 2015.

Drugi dan Sedmice informatičke edukacije obilježen u RC-u

Sedmica informatičke edukacije zvanično je počela 7.12. i trajat će do 13.12.2015. godine. Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u mjesecu decembru, u sedmici u kojoj su rođene Ada Lovelace (10.12.1815. godine), britanska matematičarka i prva programerka, i Grace Murray Hopper (9.12.1906. godine), pionirka informatike. U sklopu Sedmice informatičke edukacije organizacija Code.org pokrenula je globalnu akciju Sat kodiranja namijenjenu sticanju prvih programerskih iskustava.

Sat kodiranja je osmišljen kako bi se promovisalo kodiranje i probudio interes učenika za informatiku kao zanimanje budućnosti. Specijalno dizajnirani tutorijali potiču logičko razmišljanje i kreativnost. U toku Sata kodiranja učenicima se predstavlja kodiranje na zanimljiv i poticajan način. Sat kodiranja je osmišljen kako bi se informatika približila učenicima kroz izvrsno osmišljene tutorijale u jednom satu.

Učenici širom Bosne i Hercegovine pristupaju online tutorijalima Angry Birds, Plants vs Zombies, Anna i Elsa, Minecraft, Ratovi zvijezda, video predavanja Marka Zuckerberga i Billa Gatesa itd.

Danas su u prostorijama Resursnog centra CPCD-a mladi matematičari iz Osnovne škole „Osman Nakaš“, uz pratnju nastavnice matematike i informatike Nade Sokolović i pedagogice Samre Gruhdije, učili da kodiraju uz tutorijal Minecraft. Mladi matematičari već drugu godinu zaredom učestvuju u najvećem globalnom događaju na svijetu. Učenik O.K. istakao je kako mu je ovo zanimljivo, poučno i interesantno iskustvo. Poredio je tutorijal Minecraft sa pravom igrom i istakao da je tutorijal za razmišljanje, dok je igra isključivo za zabavu. Učenik B.M. smatra da bi ovakvih aktivnosti trebalo da bude više, da bi se mogli i zabaviti i naučiti nešto zanimljivo. Učenica V.S. se unaprijed raduje sljedećem Satu kodiranja i novim tutorijalima, jer smatra da su tutorijali interesantniji od pravih igrica i da je tjeraju da razmišlja. Učenici su potaknuti i na dalji samostalni rad.

Satu kodiranja sa mladim matematičarima Osnovne škole „Osman Nakaš“ prisustvovao je i Dejan Balić, predstavnik JICA-e, jednog od ponosnih partnera akcije „Sat kodiranja 2015“.